Jadłospis
maj 2024 R.
Poniedziałek 06.05.2024
Śniadanie
granola owocowa na mleku, chleb kanapkowy z masłem, polędwicą drobiową, pomidorem, sałatą (1,7)
II śniadanie: herbata malinowa, mandarynka
Obiad
neapolitańska z makaronem, pulpeciki a`la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, sałatka z ogórków kiszonych, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, herbata z cytryną (1,4,7)
Wtorek 07.05.2024
Śniadanie
kajzerka z masłem, parówki z szynki, keczup, kawa inka (1,7,9)
II śniadanie: napój z mięty, jabłko
Obiad
krupnik z ziemniakami, udko pieczone, ryż paraboliczny, sałata lodowa ze słonecznikiem, jogurtem, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek
racuchy z cukrem pudrem, herbata z cytryną (1,3,7)
Środa 08.05.2024
Śniadanie
kasza manna na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem (1,3,7)
II śniadanie: herbata borówkowa, banan
Obiad
grochowa z ziemniakami, naleśniki z serem, polewa jogurtowo-truskawkowa, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka musli z masłem, kiełbasą krakowską, sałatą, papryką, herbata z cytryną (1,7)
Czwartek 02.05.2024
Śniadanie
chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą krokowską, pomidorem, kakao (1,7)
II śniadanie: herbata żurawinowa, jabłko
Obiad
jarzynowa z ziemniakami, makaron ze szpinakiem, serem białym, kompot porzeczkowy (1,7,9)
Podwieczorek
jogurt naturalny z jagodami, herbatniki, herbata z cytryną (1,7)
Piątek 03.05.2024
Śniadanie
)
II śniadanie:
Obiad
)
Podwieczorek
)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie